Aşk ve Evlilik, İlk Buluşma

Evlilikte doğru eş adayını nasıl tanımak gerekir?

Evlilikte doğru eş adayını nasıl tanımak gerekir?

İslami evlilikte, eş adayını bulmanın zor olduğu kadar bulunan kişinin de bizim için ne kadar doğru bir eş olduğunu anlamak noktasındaki düşünceler de bizi bir hayli yorar.

Acaba bu kişi benim için doğru kişi midir? Acaba bu kişi benim için “Meryem” “Fatıma” olabilir mi?

es-adayiGenelde bizler her şeyde olduğu gibi önce karşıda doğruluk ve düzgünlük ararız. İmanından, şahsiyetinden, ahlaki yapısından tutun her şeyine varana kadar doğru bir eş ararız. Demeyiz ki acaba ben ne kadar onun için doğru ve ahlaklı bir insanım. Acaba onu hak ediyor muyum? Onu ne kadar mutlu edebilirim? Onun için bir “Ali” bir “Yusuf” olabilir miyim? Onun için Müslüman bir evliliğin eşi olabilir miyim? Sanki biz kendimizi öyleymiş sanıp karşıya da onu sunarız. Helal süt emmiş, namazlı abdestli birisi, gözü, eli, bedeni harama değmemiş birisi.

Hep komşumuzun kapısının önünün temizliğini görürüz. Kendi kapı önümüz temiz olmasa da temizliği severiz. Böyle bir temizlik anlayışı ile temiz eş ararız. Biz hep istemeye alışmışız. Yeter ki çıksın o ahlaklı kişi karşıma, ben zaten ahlaklı olurum, ben zaten iyi olurum. Oysa bilmeyiz ki kişinin ahlakı, yaptıkları ile düşündüklerinin tam ortasıdır.

Hakikaten İslami evlilik için aradığın özellikleri kendinde kuşattın mı ey insan?

Unutmayalım ki her toprakta aynı meyveler sebzeler yetişmez. Veya her balık cinsi aynı suda yüzmez. Evlilik için, İslami bir evlilik için sen yetiştireceğin balığın yaşayacağı su ol, o balık gelir seni bulur. Su balığı değil balık suyu bulur.

Evlilik için, İslami bir evlilik için sen o istediğin meyvenin toprağı ol, toprak meyveyi değil o meyve gelir toprağı bulur, yani seni bulur.

Evlilikle kendinizi bütünleyin.

İslami evlilikle hayatınızı süsleyin.

İslami evlilikle dünyanızı, ahiretinizi imar edin

Müslüman evlilikle fıtratınıza sahip çıkın.